Każdego miesiąca pojawiają się nowi przedsiębiorcy zainteresowani otwarciem własnego biznesu. Wybór nie jest prosty, ponieważ na rynku dostępnych jest kilkanaście ofert banków, a jeszcze więcej pośredników finansowych. Niczym nie zaskoczę, stwierdzając, że trudno wskazać jeden najlepszy. Wybór jest relatywny i wiele zależy od samego franczyzobiorcy, jak również od franczyzodawcy. Zasadne jest pytanie: czym kierować się przy wyborze systemu partnerskiego oraz na jakie parametry franczyodawca zwraca uwagę? Franczyza bankowa oferuje wiele możliwości, ale należy uświadomić sobie również zagrożenia.

Warto podkreślić, że otwarcie własnej placówki jest uwarunkowane wieloma wytycznymi i nie każdy może pozwolić sobie na prowadzenie biznesu pod szyldem znanej marki. Franczyzodawcy coraz baczniej przyglądają się nowym partnerom, przeprowadzając proces rekrutacji, jak na stanowisko dyrektora oddziału. Ocenie podlegają między innymi kompetencje menadżerskie, posiadane doświadczenie, znajomość branży, lokalnego rynku oraz pomysł na rozwój placówki. Ponadto weryfikowana jest tak zwana wiarygodność kontrahenta, czyli zaplecze finansowe oraz status w bazach BIK czy BIG. Franczyzodawcy przede wszystkim poszukują partnerów sprzedażowych z pomysłem na biznes.

Pragnę zaznaczyć, że potencjalny franczyzobiorca nie musi osobiście znać się na sprzedaży i czynnościach operacyjnych. Może być typowym inwestorem, który zapewni bezpieczeństwo finansowe oraz płynność biznesu. Ważne, aby znał realia tego rynku i miał kompetentną oraz zaufaną osobę, która poprowadzi placówkę. Henry Ford nie znał się na branży motoryzacyjnej, a stworzył imperium, ponieważ miał wizje i wiedział, że może zatrudnić do tego odpowiednich ludzi, którzy znają się na produkcji samochodów.

Kolejna kwestia to aktualne plany rozwoju danej sieci partnerskiej. Nie każdy bank czy instytucja finansowa działająca we franczyzie bankowej planuje w tym roku akwizycje. Część franczyzodawców wstrzymała proces otwierania nowych placówek, lecz trzeba podkreślić, że ten obszar jest bardzo dynamiczny i warto śledzić rynek na bieżąco. Na szczęście, rynek nie znosi próżni i podczas gdy jeden bank wstrzymuje otwarcia, to drugi się konsoliduje i optymalizuje, a trzeci agresywnie się rozwija. Wbrew pozorom analiza rynku nie jest taka szybka i łatwa. Jeśli ktoś nie zna branży, to wyszukanie franczyzodawców i umówienie się na spotkanie poprzez dostępny na ich stronie formularz kontaktowy, zajmuje nieraz kilkanaście dni. Otrzymanie informacji zwrotnej, że ktoś chce się z nami spotkać to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Ponadto nasza wizja musi być spójna ze strategią rozwoju sieci partnerskiej. Każdy franczyzodawca posiada mapę lokalizacji, w których chce się rozwijać. To ważne kryterium, ponieważ to, że my chcemy prowadzić placówkę np. w Krakowie, nie oznacza, że bank wyrazi na taką lokalizację zgodę. Jednak nie można się zniechęcać w przypadku braku danej miejscowości na „liście oczekiwanych”. Praktyka pokazuje, że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie i warto próbować. Zazwyczaj nie mają szans na powodzenie lokalizacje położone blisko oddziałów własnych , tj. w obrębie 1000 metrów, aczkolwiek każdy franczyzodawca ma własną politykę zagospodarowania przestrzennego. Przy wyborze lokalu należy pamiętać o atrakcyjnym położeniu, przy głównych ulicach z ruchem pieszych, z parkingiem oraz dużą witryną.

To najważniejsze aspekty oceny ze strony franczyzodawcy, natomiast franczyzobiorca proces wyboru systemu partnerskiego powinien rozpocząć od siebie! Należy ustalić, czego oczekuje się od systemu partnerskiego, jaki zakłada się model biznesowy, którymi kanałami chcę się docierać do klientów i na jakim profilu chcę się skupić. Jeśli sami nie wiemy czego chcemy, to nie będziemy wiedzieć czego oczekiwać od franczyzodawcy.

Kolejne obszary, na które należy zwrócić uwagę, to rodzaj klienta obsługiwany w systemie partnerskim, restrykcje dotyczące lokalizacji, aspekty prawne, liberalizacja w polityce kadrowej, zapisy w umowie, oferowane wsparcie ze strony franczyzodawcy, elastyczność w procesie sprzedaży, rozpoznawalność marki, rentowność modelu biznesowego, atrakcyjność oraz dostępność produktów.

Podsumowując, decyzja o współpracy w systemie partnerskim jest obopólna. Każda ze stron, oprócz czasu ma wiele do stracenia! Franczyzodawca- reputację i zaangażowanie zasobów ludzkich, a franczyzobiorca- spore pieniądze i szeroko pojętą kondycję własną oraz rodziny, która jest silnie skorelowana z wynikiem biznesowym. Dlatego też, na spotkanie z franczyzodawcą trzeba się przygotować. Jak w każdym obszarze, planowanie to 50% sukcesu. Należy wiedzieć o co pytać, ponieważ przedstawiciel banku będzie opowiadać o tym, co jest dobre. Decyzja o współpracy musi być przemyślana, bo nikogo nie stać na złe decyzje. Wybór wiąże się z inwestycją kilkudziesięciu tysięcy złotych, dlatego wcześniej warto zaciągnąć opinii. Aczkolwiek należy stanowczo podkreślić, że wyłącznie sam przedsiębiorca podejmuje ostateczną decyzje, czy i z kim będzie współpracować!

Chcesz założyć firmę i szukasz pomysłu?
Odwiedź nowy portal dla ludzi przedsiębiorczych WlasnyBiznes.PL >>