Dla wielu przedsiębiorców zakup już istniejącej placówki bankowej to jedyna szansa, aby stać się Partnerem Biznesowym Banku, który zakończył intensywny rozwój sieci lub w najbliższym czasie wyhamuje rozbudowę struktur. Mapa wolnych lokalizacji, w których można otworzyć własną placówkę bankową sukcesywnie się kurczy. Nic w tym dziwnego, ponieważ franczyza zyskuje na popularności od kilku lat jako sprawdzony sposób na własny biznes. Przedsiębiorcy, którzy dziś planują otwarcie własnej placówki mają niemały problem ze znalezieniem atrakcyjnej lokalizacji. Niestety, „wolnych miejscowości” nie przybywa, a w obliczu kolejnych fuzji bankowych sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje.

Co więcej, w wyniku przejęcia placówki można wiele zyskać. Istniejące franczyzy posiadają już własne bazy klientów oraz ugruntowaną pozycję, więc nakłady marketingowe są relatywnie mniejsze. Odchodzi również cała biurokracja związana z poszukiwaniem odpowiedniego lokalu oraz jego adaptacją do wymogów stawianych przez Bank.

Najważniejsze korzyści z przejęcia placówki bankowej to:

• zaoszczędzenie sporych środków, przeznaczonych na adaptację lokalu i dostosowanie lokalu pod standardy franczyzodawcy,

• rozpoczęcie działalności od razu po podpisaniu umowy, nie tracimy czasu na prace remontowe, etc.

• skorzystanie z ugruntowanej pozycji na rynku i promocji przeprowadzonej przez poprzedniego Partnera.

• rozpoczęcie pracy z bazą klientów i tzw. „stałką”

• możliwość "wejścia w biznes franczyzowy” za mniejszą kwotę, aniżeli otwarcie nowej placówki w danym systemie franczyzowym. Cena zakupu jest niższa niż nowe wyposażenie dostarczone przez franczyzodawcę, nie wspominając o środkach przeznaczonych na adaptację lokalu i promocję.

Otwierać nową placówkę czy przejmować już istniejącą?

Zdania w tej materii są podzielone. Część przedsiębiorców woli otworzyć nową placówkę i budować biznes "od zera". Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Korzyści z przejęcia placówki zostały opisane powyżej, lecz warto podkreślić, że doświadczony Franczyzobiorca poprzez zastosowanie swoistej „dźwigni” w postaci swojego know-how, efektywnego personelu oraz dodatkowego kapitału, może zyskać dobrze prosperującą placówkę, co jest potwierdzeniem tezy, że ludzie i ich potencjał tworzą ten biznes

Co trzeba zrobić, żeby kupić placówkę?

Osoba, która przejmuje placówkę przechodzi taki sam proces jak w przypadku otwarcia nowej placówki. Musi spełnić warunki wymagane przez Franczyzodawcę (Bank). Osoby zainteresowane zakupem placówki bankowej, zachęcamy do zapisania się do newslettera, aby otrzymywać najnowsze oferty sprzedaży. Warto podkreślić, że usługa jest bezpłatna i nie wiąże się z żadnymi opłatami. Specjalistyczny serwis branżowy FranczyzaBanku.pl zajmuje się promocją franczyzy bankowej i jednym z podstawowych postulatów jego misji jest wspieranie Franczyzodawców oraz Franczyzobiorców w działalności operacyjnej. Dlatego też, pomaga w kojarzeniu Partnerów biznesowych.

Chcesz założyć firmę i szukasz pomysłu?
Odwiedź nowy portal dla ludzi przedsiębiorczych WlasnyBiznes.PL >>