Grupa Open Finance tworzy nowy model sprzedażowy oparty na franczyzie. Placówki partnerskie będą obejmowały 3 marki – największego pośrednika finansowego Open Finance, pośrednika nieruchomościowego Home Broker oraz brokera ubezpieczeniowego Open Brokers. Pierwsze oddziały franczyzowe zostaną uruchomione pod koniec stycznia 2018 roku.

W ciągu ostatnich miesięcy przedstawiciele Grupy Open Finance analizowali rynek franczyzy i badali nastroje przedsiębiorców jako anonimowy uczestnik, posługując się jedynie adresem strony – www.rentownafranczyza.pl. Zainteresowanie przerosło oczekiwania, gdyż już w pierwszym tygodniu funkcjonowania portalu zgłosiło się do przedstawicieli Grupy 150 partnerów z prośbą o kontakt w zakresie rozpoczęcia współpracy.

Franczyza jest powszechnym modelem biznesowym na rynku już od wielu lat, mimo to nasz projekt jest unikatowy. Dajemy dostęp do aż 19 banków, 700 inwestycji deweloperskich, 35 tys. ofert nieruchomościowych w 20 największych portalach internetowych i 23 towarzystw ubezpieczeniowych pod „jednym dachem”. Nikt do tej pory nie połączył w takiej konfiguracji trzech światów – finansów, nieruchomości i ubezpieczeń – mówi Paweł Komar, Członek Zarządu Open Finance i Home Broker, nadzorujący struktury sprzedaży.

Konsolidacja, jaka dokonuje się w sektorze bankowym i nieruchomościowym nie ominie również pośredników. Obecnie działalność „na własny rachunek”, bez tzw. „znanego szyldu”, bez wsparcia, bez uporządkowanych procesów i regulacji jest bardzo trudne, zwłaszcza w kontekście szeregu regulacji prawnych, jakie sukcesywnie wchodzą na rynek finansowy czy nieruchomościowy. Najlepszymi przykładami jest m.in. ustawa o kredycie hipotecznym i nadzorze nad pośrednikami z lipca br. czy nowa ustawa o ochronie danych osobowych RODO, która będzie obowiązywać od maja 2018 roku.

Jako rynkowe „jedynki” czujemy się mocni w branży, mamy stabilne oraz „dopracowane” własne sieci sprzedaży czy prężnie działające modele partnerskie, tym bardziej przyszedł moment na kolejne pomysły biznesowe jako dalszy etap rozwoju spółek. Nasza inicjatywa to także odpowiedź na potrzeby mniejszego biznesu i „ducha czasów” – dostawaliśmy sygnały z rynku, że taki projekt, z naszym know-how, doświadczeniem w branżach finansowej, nieruchomościowej i ubezpieczeniowej oraz usystematyzowanym działaniem będzie „strzałem w dziesiątkę”. Podejmujemy zatem to wyzwanie – mówi Grzegorz Dul, Dyrektor Zarządzający Franczyzą.

Plany Grupy zakładają otwarcie 25 placówek franczyzowych w 2018 roku, zaś w perspektywie 5-letniej ma ich być docelowo 150. Podczas prac nad mapą oddziałów przyjęto zasadę pełnej transparentności - od początku określono dokładne lokalizacje, gdzie mają powstać placówki franczyzowe. W większych miastach rozpisano plan na poszczególne dzielnice. Daje to gwarancję franczyzobiorcy, że nie otworzy się w przyszłości, „za rogiem”, kolejna podobna placówka oraz dodatkowo Grupa uniknie sytuacji bezpośredniego sąsiedztwa z placówkami macierzystymi (sieci stacjonarnej oraz mobilnej – Open Direct) Open Finance i Home Broker.

Szacujemy, że w pierwszym roku naszej inicjatywy franczyzowej będziemy w stanie już wygenerować zysk dla Grupy. W kolejnych latach - wraz z rozwojem placówek partnerskich - chcemy osiągnąć pułap kilka milionów złotych.

Jeżeli chodzi o koszty to dzięki wielkości grupy i skali jej działania w naturalny sposób wykorzystujemy zaplecze dostępne dzisiaj w naszych spółkach, co z pewnością jest sporą oszczędnością i daje nam przewagę – podkreśla Grzegorz Dul.

Warto podkreślić, że każdy sieć i każda osoba pracująca pod szyldem Grupy Open Finance przechodzi te same szkolenia i podlega tym samym restrykcyjnym, mocno wyśrubowanym kryteriom jakościowym. W związku z tym klient nie będzie odczuwał różnicy w jakości świadczonych usług pomiędzy oddziałami własnymi i liniami biznesowymi Grupy. Jedyny wyjątek polega na tym, że placówki franczyzowe z ramienia Open Finance nie będą obsługiwać produktów inwestycyjnych i depozytowych.

Przedsiębiorca zainteresowany współpracą z Grupą otrzymuje bogaty i rozbudowany pakiet przywilejów „na start” oraz stałe wsparcie na kolejnych etapach kooperacji. Franczyzobiorca dostaje de facto gotową usługę, „szytą” stricte pod jego oczekiwania. Oznacza to, że przedstawiciele Grupy Open Finance szukają odpowiedniego lokalu, są w stanie zapewnić ekipę wykończeniową, podstawić meble do wyposażenia oddziału oraz prowadzić inne działania organizacyjne, tak, że partner odbiera placówkę „gotową pod klucz”. Dodatkowo, zapewniona jest pomoc w rekrutacji i szkoleniu początkowym pracowników oddziału franczyzowego, jak i we wszystkich innych aspektach związanych z uruchomieniem i późniejszym prowadzeniem placówki.

Co więcej, standardem dla franczyzobiorcy są bonusy „na start” w formie budżetu marketingowego oraz szeregu korzyści wspierających biznes jak: pakiet Bezpieczna Firma, dostęp do atrakcyjnej oferty samochodów służbowych, rabaty księgowe, pakiety medyczne i sportowe. Atutem jest także atrakcyjny i przejrzysty system rozliczeń z Grupą Open Finance.

Jesteśmy przekonani, że ten model finansowy będzie na rynku franczyzowym wyznaczał nowe standardy i w szybkim czasie stanie się bardzo pożądanym przez przedsiębiorców pomysłem na biznes - dodaje Paweł Komar.

Oferta franczyzy grupy Open Finance

• Wiadomości / Wywiady